Minikärnkraftverk kan lösa Sveriges eskalerande elenergikris

Moderaterna i Uddevalla vill att kommunen ska utreda möjligheten att bygga minikärnkraftverk alternativt bioeldade kraftverk för att trygga elförsörjningen och det är bråttom. Det skriver bland annat Sveriges Radio.

Debattörer i Bohusläningen menar att min hemkommun Uddevalla kommun tvingats tacka nej till nya etableringar vilka motsvarar 1500 industrijobb eftersom det råder elbrist.

Björn Tidland som är kommunalpolitiker för SD och kommunfullmäktigeledamot skriver i en debattartikel i Göteborgsposten att man bör långsiktigt satsa på koldioxidfri energi.

Minikärnkraftverk

Tidland menar att finns stora möjligheter med den fjärde generationens kärnkraft och att Sverige redan ligger i framkant. Det är till exempel en god ide att förse fjärrvärmenätet med varmvatten från minikärnkraftverk.

”De är billigare, säkrare och man använder utbränt kärnbränsle, som det finns gott om i våra bergrum. Detta är smart återvinning och det är cirkulär ekonomi, fast på en helt annan nivå än vad de andra partierna lyckas prestera.” – Björn Tidland

Alarik Haglund skriver i en artikel i Energinyheter att det finns rad fördelar med minikärnkraftverk jämfört med traditionella reaktorer. De är små. De har en modulär design som kan byggas på kort tid och till en låg kostnad. Haglund uppger även att de är säkrare och mer flexibla eftersom de små modulära reaktorerna tillverkas i en fabrik och därifrån enkelt kan transporteras med båt, tåg eller lastbil.

”Dessa minireaktorer, som går under samlingsnamnet små modulära reaktorer, är designade som fristående moduler och har vanligtvis en kapacitet på cirka 300 megawatt elektricitet eller mindre per modul.” – Alarik Haglund

Det är intressant att notera att även mjukvarumiljardären Bill Gates satsar på minikärnkraftverk och nu är det klart var den första reaktorn ska byggas. Det skriver Ny Teknik i en artikel från i juni 2021.

Kina, Kanada, Storbritannien och USA ligger redan långt framme I Estland och Finland genomförs konkreta satsningar på små reaktorer, skriver Energi.se

Dagens Nyheter skrev i februari 2021 att en enda minkärnkraftverk kan försörja en vanlig medelstor svensk stad. Ett projekt lett av fysikerprofessorn Janne Wallenius ansökte i februari om 125 miljoner kronor för att bygga en första prototyp.

Text: Mikael Höglind, Bild: Minikärnkraftverk, Small Modular Reactor, källa: NuScalePower.com