Mikael Höglind: Ship to Gaza-kampanjen – ett onödigt politiskt angrepp mot Israel – Gaza ej instängt

Israel har i en onyanserad debatt anklagats för att stänga in Gaza och därmed plåga att helt folk. Ship to Gaza-kampanjerna har förstärkt den bilden. Samtidigt har gränsstaden Ashdod under flera år använts som portal för transporter mellan Gaza och Västbanken. Upp till 15 lastbilar har kunnat passera gränsen varje dag.

Text: Mikael Höglind | Ship to Gaza. Pressfoto: Shiptogaza.se

Redan den 30 september 2005 skissade Världsbanken på hur fredlig kommunikation mellan Västbanken och Gaza kunde genomföras.

Ship to Gaza
Ship to Gaza

I november 2005 kom dessutom Israel och Palestina överens om en gränsövergång via Rafah mellan Egypten och Gaza. Enligt avtalet kontrollerades gränsövergången av palestinska och egyptiska myndigheter på var sin sida. Verksamheten övervakas av EU, närmare bestämt: “European Union Border Assistance Mission”. När Hamas tog över Gaza i juni 2007 har gränsövergången sedan dess varit i princip stängd. Trots det har gränsen tidvis varit öppen av humanitära skäl. Enligt Jerusalem Post passerade 162 000 personer över gränsövergången enbart under år 2010.

Det måste alltså hållas färskt i minnet att transporter kunnat ske långt innan de första Ship to Gaza-skeppen mönstrade ut för att under en stor mediabevakning ”bevisa” Israel som ett inhumant land. Israels bryska stoppande av skeppen pga en internationellt överenskommen ”blockad” ger därmed sken av ett skurkaktigt Israel.

Transporterna hade i stället fredligt kunna passera Ashdod och till och med till Gaza via Egypten. Nu är gränsövergången mellan Egypten och Gaza helt öppnad sedan i slutet av maj 2011. Det bör därför saknas incitament för att ytterligare vilseledande Ship to Gaza-kampanjer genomförs.

Text: Mikael Höglind

DN: När mediejippot Ship to Gaza är slut lämnar de palestinierna åt sitt öde
DN: Symbolskepp hoppar av Gazaflotta
DN: Organisatör hoppar av Gazaflotta
DN: Israel hoppas Turkiet stoppar skepp till Gaza
SvD: Symbolskepp hoppar av Gazaflotta
SvD: Svenska Ship to Gaza styrs inte av verkligheten
SvD: Organisatör kan backa om Gazaflotta
SvD: Ännu en frihetsflotta ökar polariseringen

Lämna en kommentar