Skenande elpriser kickar oss i rätt riktning mot minikärnkraftverk

Den 15:e november skrev jag att minikärnkraftverk kan lösa Sveriges eskalerande elkris. Jag noterade att kommunalpolitikern Björn Tidland ser stora möjligheter med den fjärde generationens kärnkraft, ett teknikområde där Sverige ligger i framkant. Det är till exempel en bra ide att förse fjärrvärmenätet med varmvatten från minikärnkraftverk.

Senaste dagarna har elpriset nått nya rekordnivåer. I Tidsags nådde elrpiset rekordnivån 4 kr per kilowattime. Aftonbladet skriver att snittpriset låg på 4,28 kronor/kWh i södra Sverige. ”Som högst når priset över sex kronor, under tidiga tisdagskvällen.”

Man uppger att det är kallt samtidigt som det blåser för lite. Vindkraftverken ger för liten effekt. Det blåser även dåligt i resten av Europa.

Lotta Aronsson, prisexpert på elbolaget Eon säger till Aftonbladet att det råder höga priser på kol, gas och utsläppsrätter vilket driver upp priserna.

Erik Melin på Aftonbladet frågar retoriskt: ”Spelar den minskade kärnkraftsproduktionen in?”

Lotta Aronsson svarar att om Sverige haft kvar kärnkraftverken hade stabilitet i produktionen varit bättre vilket förmodligen inneburit lägre elpriser.

Vi måste ta vårt ansvar och bygga minikärnkraftverken. Experterna tror att elpriserna kommer att stiga ännu mer i vinter och efter vintern 2021-22 kommer vintern 2022-23 och så vidare

Text: Mikael Höglind, Foto: Roan Lavery, Unsplash.com